Julio Bustamante

El tan ambigu i socorregut apel·latiu “d’artista de culte” se li queda curt a Julio Bustamante. Heterodox per naturalesa, músic abans que res, poeta, escriptor, dibuixant, filòsof de carrera, docte i il·lustrat, ha sabut dotar, durant més de 35 anys, a cada un dels seus esperats treballs, tant en solitari com en colaboració amb altres músics, del sentit necessari com per a guanyar-se el respecte de la minoria exigent i, a pesar d’això, figurar en el llibre d’or de la música pop espanyola per dret propi.

I és que, amb permís d’altres col·legues d’aventures, com els també valencians Remigi Palmero i Pep Laguarda, ningú com ell ha sabut plasmar l’espirit mediterrani en les seues cançons i transmetre l’essència de la llum, l’alegria i el mode de viure de les seues gents amb un so original i exclusiu, encara que en realitat les cançons de Julio beguen directament de les fonts becades: jazz, rock, pop, folk o bossa nova, però són la seua riquesa narrativa íntimament relacionada amb la literatura i eixe toc seu intransferible en les composicions les que marquen la diferència.

D’altra banda, la pluralitat dels seus gustos confessos, que van des dels Beatles fins a la chanson, passant per Bowie, Lou Reed o Van Morrison i els cantautors italians clàsics, li ha portat a crear un so original, un segell distintiu propi i reconeixible. Compon indistintament en valencià i castellà, la qual cosa li ha fet guanyar respetabilitat com intèrpret i autor. Julio Bustamante s’allunya de tots els clichés imaginables, és un gat que mai ha perdut el pols de la vida i ha trobat la seua millor forma d’expresió en xicotetes peces de cal·ligrafia impecable que glossen històries que calen profundament, indistintament del tema que tracten.

JULIO BUSTAMANTE & LAVANDA

Julio Bustamante (Veu, guitarra); Lucas Balanzá (Baix, veu); Montse Azorin (Veu, percussió); Antonio J. Iglesías (Bateria); Gilberto Aubán “Gilbertástico” (Teclats); Luis Alcober (Teclats, Trompeta); Hans Laguna (Guitarra).

Viernes 4 de mayo – 20:30 h – Pati Gran – Entrada lliure.