¿Com m’afecta el canvi climàtic?

Hui en dia, sentim parlar constantment del canvi climàtic, fins i tot el nomenem en les  nostres converses quotidianes, per exemple quan a València sembla que l’única estació que existeix és el veroño.

Per situar-nos, comencem amb una definició del principal organisme internacional sobre canvi climàtic,  la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic: “el canvi climàtic és un canvi de clima atribuït directament o indirectament a l’activitat humana que altera la composició de la atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes comparables “.

Alguns dels principals causants del canvi climàtic són la tala de boscos, la utilització de combustibles fòssils, i certs mètodes industrials, que contribueixen a l’increment de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

El canvi climàtic és sens dubte, un dels fenòmens més preocupants de la Terra en les últimes dècades. Si bé és cert que el fenomen ha ocasionat un increment de la temperatura del nostre planeta, les seues conseqüències van més enllà del calfament global, provocant l’augment del nivell del mar, que els pols es desfacen i molts altres problemes, mediambientals i socioeconòmiques.

Calentamiento global

Font imatge: jacinta lluch valero Creative Commons

5 maneres en què el canvi climàtic t’afecta

  1. Fenòmens naturals extrems: els huracans, els terratrèmols i altres fenòmens similars seran més habituals en unes dècades.
  2. Sequeres i inundacions: el canvi climàtic afecta al patró de pluges, provocant fortes inundacions en unes regions i sequeres, que semblen eternes en altres, com és el cas de la nostra estimada Terreta.
  3. Augment dels incendis forestals: l’augment dels incendis forestals és degut en part als boscos molt secs, l’exagerat augment de temperatures i falta de pluges.
  4. Més al·lèrgies al pol·len: l’augment dels diòxids de carboni i les altes temperatures afavoreixen el creixement de males herbes productores de pol·len al·lèrgic.
  5. Increment del preu dels aliments: el canvi climàtic i en concret la sequera, produeixen danys en les collites, afectant a la producció alimentària i al subministrament agrícola a nivell mundial.

El fenomen del canvi climàtic no és tan sols un tema meteorològic, sinó que constitueix una gran barrera per al desenvolupament i sostenibilitat tants dels països en vies de desenvolupament com per als més industrialitzats.

De manera senzilla, pretenem despertar l’interès de persones que no estan molt familiaritzades amb el canvi climàtic i donar un passet cap a la conscienciació. Si vols aprofundir en l’assumpte, pega-li una llegideta a l’Acord de París COP21 i a la web del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

Hem començat la casa per la teulada, plantejant-nos com ens afecta el canvi climàtic. Però, cal preguntar-nos: com els nostres hàbits provoquen el canvi climàtic ?, i el que és encara més important, què farem per mitigar l’impacte dels mateixos?

Font imatge destacada: Hernán Piñera   Creative Commons