Com compensarem l´empremta ecològica?

Com el seu nom indica el festival VESOS (València Escena Sostenible) és un festival sostenible, ja que ha sigut organitzat tractant de generar el menor impacte possible en el medi ambient. A més, ens proposem compensar l’empremta de carboni de la celebració de l’esdeveniment, duent a terme una sèrie d’accions que t’anem a comptar en este post.

Què és l’empremta de carboni? El conjunt de gasos d’efecte hivernacle (GEI) emesos per efecte directe o indirecte d’un individu, producte, organització o esdeveniment, que es deriven del consum de recursos, energia, etc.

En VESOS ens comprometem amb la sostenibilitat i com et comptàvem en este article és el centre de la nostra filosofia. Per això, volem fer més sostenible la nostra pròpia activitat i l’entorn en què esta es desenrotlla.

Mesures del VESOS per a minimitzar la seua empremta de carboni

El Km0 i la proximitat han sigut dos de les pautes fonamentals per a l’organització del festival, tant per coherència amb la nostra filosofia sostenible, com pel nostre objectiu de fomentar la cultura valenciana.

Hem compost la nostra oferta d’activitats amb artistes, col·lectius, proveïdors, productes, servicis i patrocinadors majorment locals.

La gran majoria de músics, actors, ponents i la resta de persones que formen VESOS, són de la Comunitat Valenciana o tenen una estreta vinculació amb la mateixa.

La nostra comunicació a través de mitjans socials (xarxes socials, web i blog) ha estat orientada entre altres coses, a transmetre la nostra filosofia sostenible, fomentar un estil de vida més respectuós amb el medi ambient i un consum més conscient, així com a promoure no sols les nostres activitats sostenibles, sinó també les d’altres col·lectius.

En el festival VESOS hi haurà una secció gastronòmica amb una variada oferta de menjar i beguda de proximitat. També hi haurà un mercat sostenible, en el que hauran diferents serveis i productes que comprenen la sostenibilitat, com puguen ser: agricultura, gastronomia de Km0, productes per a xiquets, moda i accessoris, …

A través de les xarrades es divulgaran diferents conceptes de sostenibilitat gràcies a distints col·lectius. L’entrada a les dites xarrades és gratuïta.

Dins de les activitats relacionades amb la sostenibilitat, es troben també els tallers didàctics en què podràs aprendre a aprofitar recursos que ja no serveixen en favor d’altres útils, allargar la vida útil dels recursos, així com cultivar les teues pròpies plantes i horts a fi de fomentar una alimentació més ecològica i saludable.

Respecte al cartell de tallers hauran activitats exclusivament per a xiquets i públic familiar. L’objectiu dels tallers és fomentar entre els més menuts la conscienciació, la col·laboració, la motivació, la creativitat, la llibertat i la sostenibilitat.

Què més fem per a reduir la nostra empremta de carboni?

  1. Hem optat per cartelería impresa en paper reciclatge, gràcies a la col·laboració d‘Impresum (www.impresum.es) .
  2. EMT València està desenrotllant una campanya de comunicació per a fomentar l’ús del transport públic (línies 92-4-19 i 30) per a arribar a l’espai del festival, Las Naves.
  3. Durant els dies 4,5 i 6 de maig en l’espai d’innovació i creació Las Naves es durà a terme una gestió selectiva de residus gràcies a l’associació BIOagradables.
  4. En la secció gastronòmica s’utilitzaran gots reutilitzables i retornables per a minimitzar l’impacte.
  5. Per a la decoració i mobiliari del festival emprarem materials reutilitzables. A més, arreplegarem tota aquella senyalètica i cartelería que puga ser reutilitzada en futures edicions del festival o altres esdeveniments.

Acció per a compensar l’empremta de carboni del VESOS

Un equip de tècnics calcularà l’empremta de carboni que produïsca l’esdeveniment. Com es fa? El primer pas és sol·licitar a tots els participants en el festival que rellenen un formulari d’empremta de carboni, en el que es calcularan els GEI emesos a l’atmosfera per les següents fonts d’emissió:

  • Desplaçaments dels proveïdors, artistes, i altres participants en el festival.
  • Consum elèctric, de combustibles en maquinària i grups electrògens.
  • Consum de recursos per a crear tot el material promocional.
  • Producció de residus.

A més de calcular l’empremta de carboni, pretenem compensar-la. Com pensem aconseguir-ho? A través de la iniciativa “La Llavor del canvi” duta a terme per l’Associació de voluntariat ambiental La Codolla. Esta activitat d’educació ambiental, l’objectiu de la qual és compensar l’empremta de carboni generada per la celebració del festival VESOS, consistirà en una plantació de llavors per a generar plançons, que en el futur es plantaran en la Serra d’Agullent per a la seua reforestació.

Qui plantarà les llavors? Tots aquells assistents a VESOS que desitgen contribuir a la compensació de l’empremta de carboni del festival. Anima’t a participar!

Et véns al VESOS? Els dies 4,5 i 6 de maig seran verds, així que vine amb transport públic, donant un agradable passeig primaveral, amb bicicleta o caminant.